ΟΡΕΙΝΑ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Καταπράσινο, πανέμορφο σκηνικό με τα χρώματα και αρώματα της φύσης να γοητεύουν και να δημιουργούν ένα μοναδικό περιβάλλον χαλάρωσης και απόλυτης ψυχικής ηρεμίας!

Σας προτείνουμε!

Εθνικό δασικό πάρκο Τροόδους

Ιδανικό για πεζοπορία και βόλτα.Το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Τροόδους καλύπτει έκταση 9.147 εκταρίων γύρω από τον Όλυμπο. Η υψηλότερη κορυφή είναι η Χιονίστρα (1.952 μ.) και το χαμηλότερο το δάσος Μονή (700 μ.). Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προσφέρεται για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, χειμερινό σκι, ποδηλασία, μελέτη της φύσης, κατασκήνωση και πικνίκ.

Το μεγαλύτερο μέρος του δάσους περίπου 9000ha ή 90km2, ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1992. Ο κύριος στόχος ήταν να διαφυλάξει την ορθολογική χρήση και να διαιωνίσει τις αξίες και λειτουργίες της περιοχής: οικολογικών, επιστημονικών, αναψυχής, υδρολογικών και οικονομικών.

Εκδρομικοί χώροι: Υπάρχουν 9 εκδρομικοί χώροι μέσα στο πάρκο. Μεταξύ των διευκολύνσεων που παρέχονται είναι ξύλινα τραπέζια, πόσιμο νερό, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, τουαλέτες και παιδικές χαρές.

Μοναστήρι και Μουσείο Κύκκου

Κέρδισε τη φήμη της ενδοξότερης Μονής της Κύπρου. Η Μονή Κύκκου είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου (Παναγία) και αυτός είναι ο λόγος που οι ντόπιοι την αποκαλούν “Η Παναγία του Κύκκου». Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1100, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού, τώρα είναι η μεγαλύτερη και η πιο χαρισματική μονή στο νησί.

Το μουσείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μοναστηριού και στεγάζει μια ανεκτίμητη συλλογή από εικόνες. Ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, υπηρέτησε εδώ σαν αρχάριος. Με δική του επιθυμία θάφτηκε στο Θρονί, 3 χιλιόμετρα δυτικά του μοναστηριού.

Τοποθεσία: Τροόδους | Κοντά στο χωριό “Μηλικούρι”. 

Καταρράκτες και μονοπάτι φύσης Καληδόνια

Εξοπλίσου και αφέσου στη συναρπαστική Κυπριακή φύση. Οι καταρράκτες Καληδόνια ονομάστηκαν έτσι από τους Σκωτσέζους, όταν επισκέφθηκαν την περιοχή, γύρω στο 1878 και βρίσκονται δύο χιλιόμετρα βόρεια από τo χωριό Πλάτρες. Οι Σκωτσέζοι έμειναν έκθαμβοι από την ομορφιά και την ομοιότητα του καταρράκτη με τη γη τους. (Καληδονία ονομαζόταν η Σκωτία κατά την αρχαιότητα).

Οι καταρράκτες Καληδόνια είναι μεταξύ των υψηλότερων φυσικών καταρρακτών που έχουμε στην Κύπρο. Το νερό του καταρράκτη πέφτει κάθετα από ύψος 12m. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί την περιοχή με τον δρόμο προς το καταρράκτη ή το μονοπάτι με τα πόδια που οδηγεί σε αυτό κοντά στο Ψηλό Δέντρο.

Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε μόνο στους καταρράκτες μπορείτε να ξεκινήσετε από το εστιατόριο ΨΗΛΟ ΔΕΝΤΡΟ και να περπατήσετε μέχρι το λόφο για 20-30 λεπτά.

Τοποθεσία: Πλάτρες | κοντά στην καλοκαιρινή Προεδρική κατοικία.

Κοιλάδα των κέδρων

Η μαγευτική αυτή τοποθεσία είναι φωλιασμένη μέσα στο Δάσος της Πάφου. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου, μια τοποθεσία μαγευτική. Η ορεινή κοιλάδα των κέδρων είναι φωλιασμένη μέσα σε δάσος Πάφου και είναι χαρακτηριστική για τις χιλιάδες των Cedrus brevifolia ενδημικά (κέδρους), που είναι στενός συγγενής με το περίφημο κέδρο του Λιβάνου. Υπάρχουν επίσης μερικά πεύκα Καλαβρίας – Pinus brutia στην κοιλάδα, η οποία είναι δημοφιλής για την ήρεμη απομόνωση.

Η περιοχή διασχίζεται από τον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το χωριό Παναγιά με το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου και επίσης ξεδιπλώνεται στο σταυρό της Ψώκας, μια πρόσθετη ορεινή περιοχή που βρίσκεται το “σπίτι” του σπάνια και ντροπαλού αγρινού (Ovis gmelini Οφίων) – ένα ενδημικό είδος άγριου προβάτου που συναντάται αποκλειστικά στο νησί.

Τα απομεινάρια από τις τρεις γέφυρες του παλιού, Ενετικού βουνού είναι ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο να δείτε απολαμβάνοντας μια βόλτα γύρω από την περιοχή.

Καταρράκτης Μιλλομέρη

Ο καταρράκτης Μιλλομέρη βρίσκεται στην νοτιοανατολική περιοχή των Πλατρών ένα χιλιόμετρο από την αφετηρία του μονοπατιού της φύσης που οδηγεί στον καταρράκτη.
Το νερό πέφτει από ύψος 15 μέτρων και ο Μιλλομέρης είναι μεταξύ των υψηλότερων φυσικών καταρρακτών του νησιού. Ο καταρράκτης Μιλλομέρη δεν ήταν γνωστός μέχρι τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι η θέση δεν ήταν προσβάσιμη. Μεταξύ των έργων που πραγματοποιούνται από το Κοινοτικό Συμβούλιο (στοές και το μονοπάτι της φύσης) ο καταρράκτης Μιλλομέρη προσελκύει πολλούς επισκέπτες και τουρίστες με την φυσική του ομορφιά. Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τις λέξεις «ΜΥΛΟΣ» που σημαίνει υγρό και η λέξη «ΜΕΡΟΣ» που σημαίνει περιοχή. 

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Τροόδους

Το Περιβαλλοντικό κέντρο εκπαίδευσης του Τροόδους, βρίσκεται κοντά στην πλατεία Τροόδους. Το κέντρο μέσω των εκθεμάτων και υπηρεσιών του έχει ως στόχο να ενημερώσει τον επισκέπτη για τη σημασία και το μοναδικό χαρακτήρα του πάρκου, διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα, φανταστικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που επιτρέπονται στο πάρκο. Το κέντρο διαθέτει χώρο υποδοχής με ένα μικρό κατάστημα, μια γκαλερί έκθεσης και θέατρο παρουσίασης βίντεο. Ένα βοτανικό και Γεωλογικό Μονοπάτι συνδέεται επίσης με το κτίριο.

 

 

Στις ορείνες μας περιοχές υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες οπώς και εστιατόρια για όλα τα γούστα τα οποία προσφέρουν πολλές γευστικές επιλογές .

ΓΙΑ ΟΡΕΙΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ