ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΛΕΜΕΣΟΣ

ΛΕΜΕΣΟΣ

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Εκπληκτική πόλη της διασκέδασης, του γλεντιού! Περιπλανηθείτε στους δρόμους, στο Μόλο, στα καταστήματα. Και το βράδυ αφεθείτε στους μοναδικούς ρυθμούς της… Καλή διασκέδαση!

Σας προτείνουμε!

Πεζόδρομος Αγίου Ανδρέου

Για να νοιώσετε την Λεμεσό, πρέπει να περπατήσεις τον πεζόδρομο Αγίου Ανδρέα.Ξεκινήστε από το παλιό λιμάνι με κατέυθυνση τον πεζόδρομο με τα παλιού τύπου καταστήματα που θα σας ταξιδέψουν σε άλλες εποχές και ολοκληρωστε τη βόλτα σας στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η Λεμεσός έχει τόσα πολλά πρόσωπα! Ανακαλύψτε τα και σας υποσχόμαστε πως θα ζήσετε μοναδικές στιγμές. 

Μαρίνα Λεμεσού

Αντικατοπτρίζει την πολυτελή ζωή πάνω στη θάλασσα. Η Μαρίνα Λεμεσού σχεδιάστηκε από μια παγκοσμίου φήμης ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών. Συνδυάζει κομψές κατοικίες και μια πλήρη υπηρεσιών μαρίνα, μαζί με μια δελεαστική ποικιλία από εστιατόρια και καταστήματα, δημιουργώντας έτσι ένα τρόπο ζωής που αντικατοπτρίζει την πολυτελή ζωή “πάνω στη θάλασσα”.  

Μεσαιωνικό Κάστρο

Ταξίδι στους χρόνους μιας πόλης. Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού βρίσκεται κοντά στο παλιό λιμάνι, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης και στεγάζει τη μεσαιωνικό συλλογή του Κυπριακού Μουσείου.  Αν και νωρίτερα υπήρχε ένα κτήριο παλαιότερο και μεγαλύτερο, το παρόν οικοδόμημα χρονολογείται από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αρχαιολογική έρευνα εντός του κάστρου, αποκάλυψε ότι χτίστηκε πάνω σε μια παλαιοχριστιανική βασιλική (4ος-7ος μ.Χ. αιώνας) και ένα βυζαντινό μνημείο (10ος-11ος μ.Χ. αιώνας). Άλλα ευρήματα κάτω από το κάστρο, μαρτυρούν την ύπαρξη ενός σημαντικού ναού, πιθανώς του πρώτου καθεδρικού ναού της πόλης. Σύμφωνα με τον Etienne Lusignan, το αρχικό Κάστρο χτίστηκε από τον Guy de Lusignian το 1193. Από την ανέγερση του μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα, ζημιές προκλήθηκαν από τις συνεχείς επιθέσεις της πόλης από τους Γενουάτες και τους Μαμελούκων καθώς και από τους σεισμούς τους οποίους ακολουθούσαν αποκαταστάσεις. Το 1538, οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Λεμεσό και το Κάστρο. Ο Ενετός κυβερνήτης της Κύπρου, μετά την εκ νέου κατάκτηση του Κάστρου, αποφάσισε να το κατεδαφίσουν, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη κατάσχεσή του. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε το 1567/8. Μετά την οθωμανική εξαγορά της Κύπρου το 1576, τα απομεινάρια του Κάστρου ενσωματώθηκαν στο νέο οθωμανικό φρούριο με τα οποία ενισχύθηκε σημαντικά (περίπου το 1590).
 Ο υπόγειος θάλαμος και ο πρώτος όροφος μεταμορφώθηκαν σε κελιά φυλακών και παρέμειναν σε χρήση μέχρι το 1950. Όταν οι κεντρικές φυλακές μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία, το Κάστρο της Λεμεσού παραχωρήθηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και χρησιμοποιήθηκε ως Επαρχιακό Μουσείο. Εκεί στεγάζεται η Μεσαιωνικό Συλλογή του Κύπριακού Μουσείου από το 1987. Η ιστορική εξέλιξη της Κύπρου, η οικονομική, κοινωνική και καλλιτεχνική εξέλιξη της καθώς και η καθημερινή ζωή των ανθρώπων της από τον 3ο έως τον 18ο αιώνα μ.Χ., μπορούν να μελετηθούν μέσω των εκθεμάτων σε αυτήν τη συλλογή.

Κούριο

Απολάυστε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Ο λόφος του Κουρίου, πάνω στον οποίο αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη, βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Επισκοπή. To  Κούριο ήταν μια σημαντική πόλη-βασίλειο της αρχαιότητας και θεωρείται μία από τις πιο εντυπωσιακές αρχαιολογικές περιοχές της Κύπρου. Ένα καταπληκτικό θέατρο που χτίστηκε το 2ο αιώνα π.Χ., ενώ κατά το 2ο αι. μ.Χ. επεκτάθηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή. Αργότερα, έγιναν κάποιες μετατροπές για να μπορεί να δέχεται ένα δημοφιλές θέαμα της εποχής, τις θηριομαχίες, με αποτέλεσμα να δέχεται 3.500 θεατές. 

Μονοπάτι της Φύσης Ακρωτήρι Άσπρο

Μπορεί η διαδρομή να είναι μακρινή αλλά πιστέψτε μας αξίζει τον κόπο. Το Cape Aspro είναι ακρωτήρι και βρίσκεται στη Λεμεσό. Η εκτιμώμενη ανύψωση εδάφους πάνω από την θάλασσσα, είναι 255 μέτρα.

Ένα φανταστικό μονοπάτι της φύσης που ξεκινά από τον κόλπο Πισσουρίου και καταλήγει στο Ακρωτήρι Άσπρο.  Μπορεί η διαδρομή να είναι μακρινή αλλά πιστέψτε μας αξίζει τον κόπο.

Σήμερα, το αρχαίο θέατρο έχει αποκατασταθεί και χρησιμοποιείται για μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Κάποια άλλα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής είναι η Ρωμαϊκή Αγορά, η Οικία του Αχιλλέα, η Οικία των Μονομάχων, η Οικία του Ευστολίου, η Επισκοπική Παλαιοχριστιανική Βασιλική, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, το Στάδιο, η Μικρή Βασιλική Εκτός των Τειχών και η Παράλια Βασιλική.

Το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη

Aποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της αρχαίας Κύπρου. Το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη βρίσκεται περίπου 2,5 χμ δυτικά της πόλης του αρχαίου Κουρίου και ήταν ένα από τα κυριότερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Κύπρου, όπου εκεί λατρευόταν ο Απόλλωνας με την ιδιότητα του θεού των δασών (Υλάτης). Η λατρεία του Απόλλωνα στο χώρο αυτό άρχισε ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ. Το ιερό περικλείεται από περίβολο και η είσοδος κατά την αρχαιότητα γινόταν είτε από την Πύλη του Κουρίου είτε από την Πύλη της Πάφου. Οι επισκέπτες ακολουθούσαν την Ιερά Οδό και οδηγούνταν στο ναό του Απόλλωνα. Ο ναός έχει δύο φάσεις όπου η αρχαιότερη χρονολογείται στα τέλη της κλασικής περιόδου ή στις αρχές της ελληνιστικής περιόδου και η δεύτερη φάση στον 1ο αι. μ.Χ. Εκείνη την περίοδο ο ναός ανοικοδομείται με διαφορετική μορφή. Τμήμα της περιόδου αυτής έχει αναστηλωθεί. Η καταστροφή και εγκατάλειψη του ναού τοποθετείται στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ.

Στα αρχαϊκά χρόνια το ιερό ήταν υπαίθριο, με περίβολο και βωμό. Ο χώρος του αρχαϊκού ιερού διαταράχθηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκεί βρέθηκαν τα κατάλοιπα ενός μνημείου με λιθόστρωτο δάπεδο, το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιείτο για πομπές ή χορούς γύρω από κήπο ιερών δέντρων.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του ιερού βρίσκεται η παλαίστρα, μια κεντρική αυλή που περιβάλλεται από κιονοστοιχίες, η οποία αποτελούσε το χώρο όπου γυμνάζονταν οι αθλητές. Στο χώρο του ιερού υπάρχουν επίσης ρωμαϊκά λουτρά. Τόσο τα λουτρά όσο και η παλαίστρα βρίσκονται έξω από το κυρίως ιερό.

Ναυάγιο Lady Thetis & Constandis

Όπου κάθε κατάδυση είναι μια περιπέτεια. Η Lady Thetis ήταν ένα κρουαζιερόπλοιο αναψυχής. Κατασκευάστηκε στη Γερμανία και καταχωρήθηκε στο Μητρώο Κυπριακών Πλοίων όπου λειτουργούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βυθίστηκε το 2014, μαζί με το ψαροκάικο Κωνσταντής, ως μέρος του Θαλάσσιου Πάρκου, στην περιοχή Δασούδι στη Λεμεσό.

Χρειάστηκαν χρόνια σχεδιασμού για να ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη βύθιση του ναυαγίου για την Κύπρο. Το CDCA ελπίζει ότι αυτό θα αποτελέσει φαινόμενο ντόμινο για να βυθιστούν περισσότερα ναυάγια γύρω από την Κύπρο, κάνοντας έτσι ένα τεχνητό υποβρύχιο ύφαλο, για να ενισχύσουν τις οικονομικές προσπάθειες να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες όπου θα επισκεφθούν αυτές τις περιοχές. Το ναυάγιο έχει ήδη προσελκύσει σπουδαστές και μελετητές θαλάσσιας βιολογίας από τα τοπικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

Ο ύφαλος ελκύει μεγάλους αριθμούς θαλάσσιων ειδών ψαριού όπως, καλογρίτσων και σκάρων, καθώς και τοπικές τσιπούρες, σφυρίδες και ροφούς.

Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου

Ένα από τα σημαντικότερα οχυρά της Μεσαιωνικής Κύπρου. Το Μεσαιωνικό κάστρο Κολοσσίου, βρίσκεται στο νότιο άκρο του χωριού Κολόσσι, σε μια παράκτια πεδιάδα, περίπου 11 χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σωζόμενα οχυρωματικά έργα από την περίοδο της Φραγκοκρατίας, ένα εντυπωσιακό, τετράγωνο, καλοφτιαγμένο κτήριο που αποτελείται από τρεις ορόφους. Χτίστηκε το 1210 από το Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ (Ιπποτών), ως έδρα της ανωτάτης στρατιωτικής διοίκησης του νησιού, Grande Commanderie, απ’ όπου και το κρασί κουμανταρία πήρε αργότερα το όνομά του.

Το 1306 περιήλθε για λίγο στην κατοχή των Ναϊτών, οι οποίοι υποστήριξαν τον Αμάλριχο της Τύρου. Μετά την κατάργηση του Τάγματος των Ναϊτών το 1313, το κάστρο του Κολοσσίου επέστρεψε στην κατοχή των Ιωαννιτών ιπποτών, αλλά καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των επιδρομών των Μαμελούκων της 1525-1526. Ο μάγιστρος του τάγματος, Louis de Magnac, έχτισε το παρόν κάστρο πάνω στα ερείπια του παλαιού κάστρου. Το οικόσημο του παρουσιάζεται μαζί με τα οικόσημα του Βασιλείου της Κύπρου.

Τα ερείπια ενός εργοστασίου που παρήγαγε ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο,το οποίο καλλιεργείτον σε μεγάλες φυτείες στην περιοχή, βρίσκεται στα ανατολικά του κάστρου. Οι φυτείες, οι οποίες χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, αποτελούνταν από τρεις κύριους τομείς και άλλους βοηθητικούς χώρους. Η πρωτογενής δομή για το εργοστάσιο ζάχαρης είναι μια μακρόστενη, πετρόκτιστη, καμαροσκέπαστη αίθουσα. Μια επιγραφή στην εξωτερική νότια πλευρά του κτηρίου μας πληροφορεί ότι επισκευάστηκε το 1591, όταν Μουράτ Πασάς ήταν κυβερνήτης της Κύπρου. Στα βόρεια της αίθουσας βρίσκονται τα ερείπια του νερόμυλου και του υδραγωγείου.

Στην Λεμεσό υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες οπώς και εστιατόρια για όλα τα γούστα τα οποία προσφέρουν πολλές γευστικές επιλογές .

ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ